En snurrig men härlig runda i Högbo Bruk

I dag blev det en underbar tur i skogen kring Högbo Bruk! Tanken var att springa 10 km längs motionsspåren, men det blev 8,7 km varav ca 4 km längs motionsspåren och resten huvudsakligen längs två svarta mountainbikebanor. Med tanke på att det alltså blev nästan 5 km trail så får det duga ändå!

På morgonen när jag cyklade med barnen till skola och dagis var tanken att jag skulle fortsätta cykla till Hemlingby och springa 10 km-slingan där. När jag springer lite kortare sträckor börjar det bli lite same old same old här hemma så jag kände att jag behövde lite ombyte. Men på väg mot skolan insåg jag att jag hade glömt mobilen hemma (sällan), och jag vill inte riktigt ut och springa själv i skogen utan den (tyvärr, efter alla överfall etc runt om i landet), så jag cyklade hem istället.

Längs motionsspår i Högbo Bruk.
Längs motionsspår i Högbo Bruk.

Väl hemma tog jag bilen och åkte till vackra Högbo Bruk. Har tänkt länge att det skulle vara kul att testa springa längs mtb-banorna där, men tänkte att man kanske inte får springa där. Siktade därmed in mig på 10-km slingan istället. Men efter att ha tappat bort mig två gånger (och tydligen sprungit tillbaka i spåret…) lockade mtb-banan för mycket! Så jag tog ur ena hörluren ur örat så att jag skulle höra om det kom någon cykel bakom mig och gav mig in på en svart bana (Mankan). Utan att veta vart jag var eller hur långt det var kvar på den. Men jag visste att den längsta svarta banan bara är 6,2 km lång så hur som helst hade det blivit överkomligt långt ändå. Jag följde Mankan tills jag tappade bort den banan också, och följde då istället längs Gästrikeleden – tills jag tappade bort den också 😛

Jag följde leden jag sprang på (som uppenbarligen Gästrikeleden hade vikt av från) in i skogen och tänkte följa den tills jag nått 7 km och sedan vända. Men så hittade jag en annan svart bana och började springa längs den (Kemi). Den var superkul! Mankan var visserligen också kul, men den delen jag sprang var ganska platt (det måste ha varit i början av banan för ser man på banprofilen ser den ganska backig ut ändå). Visst gick den upp och ner men inte så att det blev särskilt avancerat för löpning i alla fall. Men i Kemi blev det lite nedförsbacke med stenar och rötter så jag fick träna på det, och lite spång och lite annat skoj. Så det var helt klart min favorit!

Längs ett mtb-spår i Högbo Bruk.
Längs ett mtb-spår i Högbo Bruk.

Vet dock fortfarande inte om man får springa längs mtb-lederna, men så länge man inte förstör något kan det väl inte vara några problem…? Jag hoppas verkligen det, för om man vill springa trail, men inte vet riktigt vart man kan springa, så är det ett utmärkt alternativ! Det närmaste trail annars är ju tyvärr elljusspår eller liknande, som inte alls är särskilt trail… Gästrikeleden och liknande kan man ju också följa (brukar jag ju göra hemmavid), men just den går ju inte runt i alla fall utan då måste man antingen ha skjuts/hämtning någonstans eller så måste man veta (eller hitta) någon annan väg hem. Så har man inte tid att leta sig fram kan det ju vara smidigt med en trail-bana 🙂

En annan sak som slog mig efter dagens löpning var att det är kall luft nu. Jag försökte andas med näsan så mycket jag kunde, även om jag glömde av mig ibland. Men jag kände mig ändå kall i halsen efteråt (och lite fortfarande). Och i dag var det ändå inte såååå kallt. Det var -2 grader när jag cyklade hemifrån, men jag sprang nästan två timmar senare och då var det rimligtvis varmare – även om det kändes rätt kyligt. Men bara på motionsspåret. När jag sprang trail blev jag snabbt varm! 🙂

Men nu – lite varmt ingefäravatten framför kaminen! God kväll!