Intervallpass innan frukost

Hej igen! Nu har jag haft ett ganska långt uppehåll i bloggen – semester! Men i dag tänkte jag bryta tystnaden med att skriva om morgonens intervallpass.

I dag blev det 6-5-4-3-2-1-intervaller innan frukost. I går kollade jag vad jag borde springa ungefär enligt Szalkai och programmerade in att jag skulle ligga max 10 s/km långsammare än det.

Jag började med drygt 2 km uppvärmning, sedan körde jag ca 5 min dynamisk rörelse och löpskolning innan jag satte igång med själva intervallerna.

I början var jag ganska seg. Det kan väl bero på att jag inte vågade ta i för mycket på de långa, och att jag inte hade ätit så mycket sedan middagen dagen innan (tidigt middag dessutom, däremot pizza 😉 ). Tog en liten bit choklad efter första intervallen, och kanske var det den energiskjutsen som hjälpte till att få igång farten lite. Eller så var det bara att hjärnan fick lättare att motivera farten när det var kortare tider, och jag visste att jag klarade 6 minuter (etc) en viss tid. “Då klarar jag ju det här”.

Desto kortare tiden blir, desto lättare blir det att motivera farten – tycker jag i alla fall. När jag bara hade 1,5 min – 1 min – 30 sek – 15 sek kvar tänkte jag på Moneghetti-intervallerna och hur snabbt jag springer då. “Klarar jag det då så klarar jag det nu” och så var pannbenet i hårt arbete.

Tiderna blev:

6 min: 5:32 (mål ca 5:15)
5 min: 5:09 (mål ca 5:10)
4 min: 4:51 (mål ca 5:00)
3 min: 4:48 (mål ca 4:55)
2 min: 4:40 (mål ca 4:50)
1 min: 3:58 (mål ca 4:25)

Känns sjukt kul att jag sprang snabbare än “målen” alla utom första. Och är stolt över att äntligen fått till “snabbare för varje intervall”-regeln! Däremot känner jag att jag behöver öva massor på andningen när det ökar på tempot lite. Jag har svårt då, får liksom lite andnöd. Dock har jag problem med andningen även normalt när jag inte gör någonting. Får ofta som att jag behöver ta ett djupt andetag men det går inte, och kan liksom “fastna” som att jag inte får luft. Får jobba på det…

Efter intervallerna blev det drygt 2 km nedvarvning och sedan körde jag ca 20 minuters styrketräning; benböj (båda och på ett ben), utfall, tåhävningar, armhävningar, olika plankor, MammaMage-övningar etc.

Nu ska jag ta itu med lite städning innan lunchen! Återkommer så snart jag kan med lite uppdatering av de senaste 2 veckorna.

Ha det gott!