Recept: Kyckling curry och äppelpaj

Så här i äppeltider tänkte jag dela med mig av två recept med äpple i. Det första receptet är en indisk-inspirerad kycklingrätt som jag och min make upptäckte för cirka 6 år sedan när vi var medlemmar i Viktkoll i en vecka; Kyckling curry. Receptet är från deras receptbank, men lite justerat utifrån hur jag brukar laga det. Det andra receptet är ett mindre nyttigt recept på äppelpaj. Eller i min receptbok står det som rabarberpaj men man kan göra den med vilken frukt eller vilka bär som helst egentligen. Jag vet inte vart det receptet kommer ifrån egentligen, men jag har “ärvt” det av min mor.

Kyckling Curry

Kyckling Curry

  • ca 1 kg kycklingfilé
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk curry
  • salt & peppar
  • 5 dl krossade/passerade tomater
  • 2 msk mango chutney
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 st hönsbuljong
  • 1 squash (ca 150 g)
  • 1-2 äpplen (ca 150 g)

Sallad

  • Tomater
  • Gurka
  • Gul lök
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • salt & peppar

Beskrivning

  1. Dela kycklingfiléerna. Hacka all lök. Finfördela äpple och squash.
  2. Fräs löken, i oljan och curryn, i en gryta. Lägg i kycklingen och låt den få lite färg (jag brukar låta den få stekyta runt om). Salta och peppra.
  3. Tillsätt tomater, mango chutney, yoghurt, hönsbuljong, äpple och squash.
  4. Låt koka under lock i 30-40 minuter. Kontrollera så att köttet är färdigt.
  5. Salladen blandar du efter behag. Lika delar gurka och tomat och så lite lök, yoghurt, salt och peppar. Blanda bara så mycket som äts för den blir vattnig om man sparar den.
  6. Servera med ris och sallad.
Äppelkaka

Äppelpaj

Fungerar som sagt även med exempelvis rabarber. Kan även göras i långpanna, använd då dubbel sats.

  • 2 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • ca 150 g äpplen
  • pärlsocker
  • smör

Beskrivning

  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Vänd ner vetemjölet.
  3. Häll smeten i en smord form (typ pajform eller bakform med löstagbar botten). Strö äpplena över smeten, och strö sedan över pärlsockar (ca 0,5 dl).
  4. Hyvla smör och lägg på så att det täcker hela pajen.
  5. 175°, ca 30 min