Tre viktiga pusselbitar för att hitta balansen

Bläckskiss av grönsaker som ligger uppskurna på en skärbräda

Att hitta balansen, att vara "hälsosam" utan att det blir för mycket eller för lite av det goda, det är svårt. Däremot är det lätt att säga ja till en hel del mer än dygnets timmar egentligen tillåter. Det finns så mycket som är kul här i livet! Det finns dessutom ännu mer saker jag önskade jag kunde peta in i mina 24 timmar. Men.... det var det där med 24 timmar ja. Och jag vill också må bra på vägen såklart.

Jag har kommit en bra bit på vägen mot att hitta min hållbara väg framåt, men desto mer jag tycker mig inse om "lösningen", desto mer inser jag också att det inte finns något tydligt svar. Frågan "Hur ska jag leva mitt liv för att må bra?" är såväl omöjlig att svara på som föränderlig. För det som fungerar en stund fungerar inte i nästa.

Här kommer i alla fall tre övergripande områden som är viktiga pusselbitar. Jag skulle tro att det är precis NOLL överraskningar, men det kan vara bra att påminna sig själv ändå.

  1. Prioritera mera

  No shit. Ingen överraskning där, men att prioritera bort saker har jag insett är ett måste. Det är okej att säga nej. Och det är helt okej om det är lite stökigt, och om saker tar lite längre tid i perioder. Om jag ska hålla i längden måste jag lyssna på kroppen – och den ofta negligerade knoppen.

  Jag har också insett att VAD jag prioriterar är viktigt (clever girl). Att prioritera en skogsfika med familjen över att städa och diska undan är faktiskt helt okej. Samma sak att prioritera de övriga två pusselbitarna.

  Dessutom behöver jag prioritera analogt skapande över digitalt arbete så ofta jag kan. Det är en av anledningarna att jag prioriterat bort sociala medier där jag kan, det vill säga privat och i mitt egna företag. Jag har konton men kommer inte använda dem. Även om den största anledningen är att sociala medier får mig att må dåligt helt enkelt. Därför kommer jag att jobba desto mer med denna blogg och med mitt nyhetsbrev som du gärna får prenumerera på!

   2. Äta bra mat

   Vad "bra mat" är kan man nog diskutera i evigheter, och det är en av de saker jag kämpat mest med kanske. Att hitta vad som är bra mat för mig. Jag är laktosintolerant, har diagnosen IBS och har i princip haft problem med magen så länge jag kan minnas. Men efter att ha gått ett kost- och träningsprogram under våren där vi ätit strikt enligt programmet i 10 veckor mår min mage äntligen underbart bra!

   Nu är programmet slut sedan drygt en vecka och jag äter inte lika strikt längre. Den nya utmaningen är alltså att äta bra för min mage på egen hand. Här fortsätter jag testa mig fram, men jag har nu ett helt annat utgångsläge. Vid det här laget har jag dessutom en ganska bra koll på vad min mage gillar och inte.

    3. Rörelse och träning

    Jag mår så mycket bättre när jag får röra mig dagligen. Promenader, löpturer, styrketräning, cykling. Lugnt eller snabbt, lätt eller tungt, beroende på humör. Och smartare blir man ju också! De bästa idéerna får jag oftast när jag går på promenad eller är ute och springer. Perfekt, så länge man kommer ihåg dem när man kommer tillbaka också 😉

    Efter nyligen nämnda program är jag starkare än på länge, men också i behov av lite vila. Nu ska jag lägga upp en plan och skapa ett eget program som jag kan följa för att nå mina framtida mål. Jag mår bäst – och får träningen gjord bäst – om jag har ett program, och nu ser jag fram emot att få skapa det själv!

     Kommande i bloggen

     Det här är som sagt tre pusselbitar som är ack så viktiga för mig, och troligen för alla som lever i vårt moderna samhälle. Även om innehållet i de tre pusselbitarna antagligen ser väldigt olika ut för olika personer.

     Därför tänkte jag skriva mer om hur jag tänker och fungerar inom dessa områden i bloggen framöver. Till exempel kommer du få

     • goda, enkla och hälsosamma recept (enligt mig alltså)
     • övningar och tips på hur du kan få in mer rörelse i livet – perfekt när man exempelvis jobbar på kontor
     • läsa om varför jag valt bort sociala medier i mitt egna företag.

     Vad har det med illustration att göra kanske du tänker då? Tja, jag kommer självklart att ha med illustrationer i inläggen. I övrigt så handlar det om människans hållbarhet, vilket också är viktigt för mig som du kanske läst om i min Miljöpolicy.

     Vad får dig att må bra?

     Vad är ditt bästa tips för att må bra? Du får jättegärna skriva en kommentar här nedan! Och har du några önskemål på innehåll i bloggen, skriv på!

     Tillbaka till blogg

     Lämna en kommentar

     Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.