Första natten i tältet

Tidigare i veckan fick jag mitt tält, så i går blev det premiärnatt för mig och Rusk! Men innan jag berättar om den kanske jag ska berätta om vilket tält jag har valt och varför.

Prioriteringar och att välja sina kompromisser

När jag började titta på tält inför Gröna Bandet läste jag om tidigare löpare som haft tält på ca 700 g, men om de tälten jag hittade i den viktklassen läste jag även en del kommentarer om att de gått sönder snabbt etc.

När man gör Gröna Bandet via Fjällfararna får man bland annat rabatt på tält från Hilleberg som anses göra tält av väldigt hög kvalitet. Så jag mailade Hilleberg för att fråga lite om tälten. Kim från Hilleberg ringde upp nästan direkt och vi pratade ganska länge kring tält och saker att tänka på.

Innan samtalet valde jag mellan deras Akto (ca 1700 g), och dess lättare version Enan (ca 960 g). Han tipsade även om lite andra varianter, men summan av samtalet var ungefär att jag skulle fundera över vad som är viktigt för mig på min resa, och vad jag är villig att kompromissa på.

Så jag funderade. Mycket. Till sist valde jag Akto, och det som till slut fällde avgörandet för mig var säkerhet, ventilationen och hållbarheten.

Vår sovplats
Vår sovplats sedd från vattnet

Säkerheten

Jag är nybörjare på detta, och oavsett hur många tältnätter jag skulle kunna hinna få in under det närmaste året kommer jag fortsätta vara det i fjällvärlden. I och med det vill jag ha ett tält som står pall oavsett. Skulle stormen slå till vill jag inte behöva fortsätta i jakt på bättre skydd för att tältet eventuellt inte skulle skydda lika bra.

Ventilationen

När det gäller ventilation så vill jag ha så bra som möjligt! Lättare versioner är alltid komprommiser. Enklare versioner av tyngre varianter. Och med det följer att det är sämre ventilation. Men i och med att jag springer (och därmed antagligen blir lite svettig), samt att jag även har en följeslagare som hjälper till att andas ut vatten (och inte minst drar in vatten i pälsen om det är blött ute) känns det som oerhört viktigt med bra ventilation!

Hållbarheten

Jag tänker även på miljön och framtiden. Det här ska hålla i många år, och följa med på många fler äventyr. Så väl stora som små. Så jag tycker det är väldigt viktigt med hållbarheten. Att köpa billigt är nästan alltid att köpa dyrt, för så väl miljö som plånbok.

Så jag kom fram till att det får vara värt ca 700 g mer i vikt! 700 g blev kompromissen för de viktigaste punkterna för mig.

Premiärnatten i tältet

Så blev det alltså dags för första natten i tältet. Eftersom att jag inte visste hur det skulle gå ville jag inte åka så långt, därför åkte vi ut till en stuga som makens mormor och morfar äger. Det är nära hem och känd mark.

Efter en kvällspromenad med Rusk blev det dags att sätta upp tältet. Här kommer det krävas lite övning… Jag följde instruktionerna noga (och gjorde ändå lite fel… haha), men det blev lite snett och vint. Nåja, det dög för denna natt då det var finväder och näst intill vindstilla.

Tältet vid Siljan
Det blev lite snett och vint, men det dög för natten.

Efter att ha fått in Rusk (som först tyckte det var lite läskigt när han skulle gå över min sovsäck och liggunderlaget som knarrade lite) och mig själv var det så dags att sova. Inte så lätt visade det sig…

Det var ju supermysigt, och Rusk somnade nästan direkt (efter att ha morrat lite åt några människor som lät en kort stund lite längre bortifrån), men det kluckade mycket från vattnet. Det i sig störde mig inte utan är ju snarare sövande, men jag låg och ”hörde spöken”. Försökte sluta tänka på fyllon, hungriga björnar och annat oönskat besök. Intalade mig själv att båda antagligen skulle höras ganska bra, så till slut (kanske kring kvart över tolv) somnade jag.

Vaknade och tänkte ”nu måste det väl vara morgon”. Klockan var 4. Somnade tack och lov om och vaknade igen kring klockan 6:30.

Min rygg tyckte dock inte alls om natten. Jag fick jätteont i ländryggen. Men det får jag oavsett vart jag sover sedan januari förra året, så det var inget unikt. Något som antagligen kommer från bland annat tighta muskler på framsida lår och fotproblemet jag skrev om tidigare.

Dricker kaffe i kåsa och blickar ut över SIljan
Morgonkaffe med utsikt!

Efter morgonkaffe med oerhört vacker utsikt och mysigt sällskap blev det så dags att packa ner tältet igen. Lite av en utmaning visade det sig, och jag vågar inte riktigt ”utmana” det ännu. Men det kommer!

Så skön morgon! Här på promenad efter inpackning i bilen, innan hemfärd.

Nu vet jag vad jag ska träna på i alla fall:

  • Att sätta upp tältet – Hur det ska gå till när det är storm och spöregn, utan att dra in en flod i tältet, är för mig en gåta! Men jag får börja med finväder och jobba mig upp! (Eller ner?)
  • Att vika ihop tältet – Även här blir det speciellt en utmaning i storm och regn, men även i finväder gäller det att hitta den optimala vikningen för att det ska ta så lite plats som möjligt. Plats är dyrbart!
  • Att sova i tält – Både att slappna av mentalt, och att träna upp/stretcha kroppen så att ryggproblemen försvinner. Lösningen på det sistnämnda är svårare, men jag har ju jobbat på det länge så förhoppningsvis kommer jag hitta lösningen snart!
Rusk sover gott i tältet
Rusk sover som bäst i tält!

Skönt i alla fall att Rusk njuter! Att sova med honom kommer inte att vara några som helst problem. Han sover som allra bäst i tält. Då det är svalt, och han kan vara nära utan att det blir för varmt.

Rusk kelar i tältet
Rusk myste i morse när vi vaknat

Jag ser verkligen fram emot så väl träning som Gröna Bandet! (Och är glad att jag hinner med mycket träning innan Gröna Bandet :P)

Rusk vill inte åka hem
Så här ser Rusk ut när man ska åka hem..

Förtydligande: Jag är inte sponsrad av Hilleberg och får inget för att skriva detta. Rabatten får man mot att de får använda några bilder från Gröna Bandet. Jag vill bara berätta om hur jag tänkte för att eventuellt hjälpa andra i sina tankar. Oavsett vilket tält du/de väljer!