Första två veckorna med FastpackHER 30 från Ultimate Direction

För två veckor sedan hittade jag ryggsäcken jag funderat på, kraftigt nedsatt, så jag slog till. Jag behöver ju börja använda den redan nu. Dels för att känna av att den funkar för mig, dels för att kunna börja träna upp kroppen så att den orkar springa med tung ryggsäck (och det är svårt att träna på själva utförandet utan att ha en större ryggsäck jag kan springa med).

Här skriver jag lite om mina första tankar kring ryggsäcken. Det kan ju komma att ändras, och jag kan komma på fler för- och nackdelar desto mer jag använder den. Detta är i alla fall mina första intryck efter att ha använt den fyra gånger, totalt cirka fem timmar.

Varför jag valde denna ryggsäck

Till att börja med kan jag ju berätta om vad som gjorde att valet föll på just denna ryggsäck.

Jag började leta efter en lätt ryggsäck i storleken 20-30 liter. Efter att ha köpt tältet, som jag medvetet köpte en rejälare (det vill säga tyngre och större) modell av, insåg jag att jag nog skulle behöva 30 liter.

Viktmässigt ville jag ligga så lågt som möjligt. Ebbe Borg, vars blogg om sitt genomförande av Gröna Bandet var det som öppnade mina ögon för äventyret, hade en ryggsäck som endast vägde 450 gram. Men den rymde bara 20 liter och jag kände som sagt att jag nog behövde lite mer.

Eftersom att jag har en 12-liters ryggsäck från UltimateDirection sedan tidigare, som jag älskar, kollade jag om de hade något alternativ. Och det hade de!

FastpackHER 30 från UltimateDirection
FastpackHER 30 från UltimateDirection

FastpackHER 30 har plats för 30 liter (20 liter säkrad och 10 liter osäkrad, det vill säga i öppna fickor etc.) och ska vara anpassad för kvinnor, med en nättare form på ryggplattan. Det ska nog vara någon slags skillnad fram också, på placering och justering av de främre fickorna, men jag vet inte om det är så stor skillnad egentligen.

Premiärturen med nya ryggsäcken.
Premiärturen med nya ryggsäcken.

Jag läste en recension om ryggsäcken, vilken var ganska kritisk mot den – samtidigt som testaren sa att det ändå är den bästa ryggsäcken som är anpassad för kvinnor denna testat. Kanske främst eftersom att det är så få på marknaden. Dock har jag redan märkt att vissa saker som ansågs negativa i den recensioner upplever jag som positiva. Till exempel att det bara är en ficka för vattenflaska, och så en vanlig ficka. Det tycker jag är en bra påminnelse om att inte lyssna på recensioner för mycket, för vi har kanske olika önskemål, rutiner och sätt vi vill använda produkten på.

För- och nackdelar

Det här är de för- och nackdelar jag kommit på än så länge, baserat på mina behov och önskemål.

+ Väger endast 625 gram, vilket är det minsta jag hittat.

+ Det går enkelt att justera placeringen av bröstbanden genom att dra dem uppåt och nedåt. (Det går även på andra av deras modeller.)

+ Är skön på ryggen oavsett om jag har mycket eller lite packning (tack vare rolltoppen). Jag har dock inte packat den proppfull ännu, och inte mer än ca 4,5 kg. Jag var lite orolig i början för att den nedre kanten kändes som att den skulle kunna orsaka ömhet (kändes som att det tryckte mot), men jag har inte upplevt det som ett problem (ännu i alla fall). Har sprungit som mest ca 3 timmar i sträck med den, då vägde den ca 4,3 kg.

+ Till skillnad från recensionen jag läste inför köpet tycker jag som sagt att det är bra att det bara är en ficka för vattenflaska och att den andra är en ficka med dragkedja, där jag kan ha mobil etc. Jag brukar ha så på min gamla, även om det egentligen är två fickor för flaskor där. Och har jag två flaskor sätter jag den ena flaskan bak och flyttar fram den vid behov. Det här är alltså högst personligt skulle jag säga.

– Det finns bara den där fickan för vatten, den med dragkedja och några små fack utan stängning fram. Jag skulle gärna ha lite mer plats för energi etc. på framsidan.

– Fickan för vattenflaskan är väldigt långsmal så det är lite knöligt för mig att få ner min softflask från tidigare UD-ryggsäck. Gummibandet som används för att dra igen fickan med är dessutom ganska stel, och det går knappt att justera (det är som att den är gammal och stelnat). Det fungerar ändå för att den sitter så pass löst/tight att det håller i men ändå går att få ner flaskan, men skulle definitivt kunna förbättras.

– Höftbandet är för smalt för att gå att dra åt så att det faktiskt avlastar något. Gör jag det kommer jag troligen få skav eller bli öm. Men jag använder det i alla fall så att det håller ryggsäcken bättre på plats.

– Det sitter tre par kardborreband i öppningen till stora facket, det med rolltoppen. Jag förstår tanken, typ, men jag HATAR kardborreband!!! Det fastnar i – och förstör – precis allt det råkar nudda. Jag har därför redan tagit bort det mittersta paret. De andra får jag se om jag tar bort eller låter vara. Än så länge har jag överlevt dem…

Kardborreband är djävulens uppfinning.
Kardborreband är djävulens uppfinning. (Jag råkade sprätta lite i tyget också, men det funkar ändå.)

I recensionen jag länkade till ovan tyckte de att de stora sidofickorna är tämligen värdelösa eftersom att spännbandet går över dem så att man knappt får ut något där utan att släppa på spännbanden. Jag kan se en viss fördel med det, att inget riskerar åka ut när jag springer på fjället, så det återstår att se om jag blir frustrerad eller inte.

Jag har även mycket att testa gällande anpassning av band etc.

Det tål att poängteras att även om det kan tyckas vara många minus så är mitt generella intryck positivt!

Funderingar inför Gröna Bandet

Jag gillar verkligen den här ryggsäcken, kanske främst att den är så flexibel i mängden packning man kan ha med sig utan att det känns obekvämt. Men bara för att den fungerar i vardagen betyder det inte att den fungerar för Gröna Bandet.

Det jag är mest fundersam över så här långt är om jag kommer få plats med all packning (på ett bra sätt), om jag kommer bli frustrerad av att det är så få fickor fram, och om den sitter nog bra så att den håller sig bekväm hela vägen.

Testningen fortsätter, med mer och mer packning. Jag startar om drygt ett år och en månad, så i god tid innan det bör jag ta beslutet i alla fall så att jag hinner hitta en ersättare om det skulle behövas. Men jag tror att mycket kommer visa sig när jag ska köra min testhelg, Ramundberget till Grövelsjön, i september!

Jag återkommer med mer om denna ryggsäck (och kanske andra) framöver!

Tipsa!

Tipsa gärna om du vet någon bra – och lätt! – ryggsäck för detta ändamål. Den måste inte vara anpassad för kvinnor, bara den sitter bra. Du får även gärna hojta till om du har erfarenhet av denna ryggsäck eller har något annat tips inför val/test av ryggsäck.

4 kommentarer

Hej Lisa
Jag har precis köpt den lite större UD-säcken, Fastpack 35. Verkar vara uppbyggd på precis lika sätt men känner inte igen din beskrivning av att mesh-fickorna, på sidorna som man kan ha t ex vattenflaskor i, skulle ha några spännband som ställer till det, fickorna sitter utanpå.
Håller med om att höftbältet inte blir nån vidare avlastning för axlarna utan funkar mest för att hålla in säcken mot ryggen å förhindra skumpning när man springer.
Tack för info om att bröstspännena går att dra upp å ner för bästa inställning, hade helt missat det😂.
Jag har bara sprungit timslånga pass ännu till jobbet med fem kg så återstår att se vad den går för med mer packning.
Imponerad av att du räknar med att klara en låååång vintertur med en så liten säck, särskilt med en jycke med på turen. Vad har du för tält å sovsäck? Jag har Hilleberg Enan som ju är lätt men ändå rätt skrymmande å så en stoooor jäkla dunsovsäck. Skulle fylla ut hela säcken inklusive rolltopen😱.
Jag tänkte gå Gula Bandet i augusti med jycken men då är det ju varmt å kan ta en lätt liten sovsäck å vandringen är ju inte heller lika lång.
Ser verkligen fram emot att ta del av din upplevelse.
Kram från Carola (GKR2019)

Bra att veta! Du får gärna hojta till hur det går! Jag har den kraftigare versionen av Enan, Akto. Väger 1,7 kg och tar ganska bra med plats.. Däremot dunsäcken väger bara 880 g tror jag det är, och liggunderlaget typ 430 g tror jag. Det sistnämnda är i storlek av en vattenflaska som hoprullad. Så jag tror det ska gå! Jag ska springa på sommaren/hösten (start 15 augusti), det är gröna bandet – fast de flesta går. Vita bandet är på vintern. Blåa bandet är i kajak, men vad är gula bandet? Eller blandade du ihop färgerna, och blev förvirrad av att jag ska springa-ish, och menade gröna? 🤔

haha, hade inte koll på färgen 🙈. Orangea bandet menade jag å går ju på Bergslagsleden 28 mil, är ju inte alls att jämföra med fjällvandring.
Hur får du med dig tillräckligt med käk till hunden? Det finns provianteringstillfällen på vägen?

Ah ja just det, det däremot har jag läst om! Är också sugen på det någon gång 🙂 Han får bära sin egen mat, och har precis hittat ett frystorkat färskfoder som bara väger 600 gram för 4 dagar (vilket är ungefär så många dagar det går mellan depåerna), http://fodax.se/hundfoder_sort.asp?se=sortiment. Funkar det kommer han till och med kunna bära lite av mina grejer! 😛 Vi ska börja gå över till det (men icke frystorkat i vardagen då) i augusti.

Kommentarer är stängda.