Fottrappan av Anders Nordström

Dina fötter är extremt viktiga, oavsett vem du är och vad du gör. Anders Nordström, som har jobbat under många år med att hjälpa människor få tillbaka sina naturliga fötter, har nu släppt ett dokument han kallar Fottrappan. Med detta vill han lyfta fram och visa på det problem vi har med våra fötter och vad han funnit vara huvudorsaken, samt vad enligt honom är lösningen på problemen.

Dokumentet fottrappan
Fottrappan av Anders Nordström.

När jag fick problem med mina knän i samband med träningen mot Kriga mot ALS kontaktade jag Anders, efter att ha hört honom prata i en podcast. Jag berättade om min situation och frågade honom om han hade något tips på skor inför utmaningen. Han tipsade om Altra, som även blev en sponsor, och jag började använda dem så väl vardag som träning. Altra är mest kända för att ha stor tåbox (rymligt runt tårna) samt zero drop (ingen höjdskillnad fram och bak).

Hösten samma år (2016) köpte jag mina första Vivobarefoot, så kallade ”barfotaskor” eller minimalistiska skor, och sedan dess har jag uteslutande använt den typen av skor i vardagen. I träningen fortsatte jag använda Altra.

För ett år sedan började jag även springa i minimalistiska skor. Först 20 minuter en gång i veckan, och så ökade jag långsamt till att nu kunna springa alla veckans pass i dem utan problem. På pass över två timmar, längre asfaltspass eller när jag känner mig lite sliten väljer jag dock fortfarande Altra.

På god väg med vinkeln på stortån, men inte riktigt där.

I går gjorde jag övningarna i steg 1 och hälften av de i steg 2. Det är kul att se att denna tid med barfotaskor (och lite fotstyrka men inte så regelbundet) har gett resultat. Det finns dock en hel del kvar att göra för att få optimal styrka och min naturliga fot tillbaka fullt ut.

Det här är extremt intressant och nyttigt, oavsett vem du är och vad du gör. Så ett hett tips är att börja resan till en naturlig fot!

För att köpa Fottrappan kan du kontakta Anders på anders@anordstrom.com.