Kriga mot ALS – En insamling för kunskap

I januari 2015 fick en av mina farbröder diagnosen amyotrofisk lateral skleros – ALS.

Trots att jag tidigare hade läst boken ”Tisdagar med Morris”, och sett Ice Bucket Challenge på Facebook, visste jag inte så mycket om sjukdomen. Men efter att ha sett min släktings vardag och läst boken ”Ro utan åror” av Ulla-Carin Lindquist kände jag att jag måste göra något. För honom. För hans fru. För deras två barn. För alla som drabbats av sjukdomen. Och för de som kommer att drabbas i framtiden.

Sedan första Ice Bucket Challenge har mycket hänt, men det finns fortfarande mycket kvar att upptäcka. Och fortfarande känner inte alla till sjukdomen, eller så vet man ofta inte mer än att det finns en sjukdom som kallas ALS (vilket dessutom är en grupp sjukdomar – något jag inte hade en aning om).

Jag bestämde mig därför för att starta en insamling för kunskap. Dels för att allmänheten ska bli kunnigare gällande sjukdomen, och dels för att forskningen ska fortsätta gå framåt. Så att det blir lättare att upptäcka sjukdomen i tid, att människor som drabbas i framtiden ska ha bättre förutsättningar till ett bra liv, eller kanske att man till och med kan hitta ett botemedel.

Hur går det till?

Insamlingen kommer att pågå via Hjärnfonden under 9 månader; mellan den 21 september 2015 och den 21 juni 2016 – den internationella ALS-dagen. Vill man bidra till insamlingen gör man det via min insamlingssida hos Hjärnfonden eller swisha in valfritt belopp till 070-38 48 755.

Under tiden som insamlingen sker kommer jag att träna under drygt 8 månader (du kan följa min träning här på hemsidan) för att de sista 3,5 veckorna genomföra en 125 mil lång resa. Jag kommer då att springa och cykla mellan de städer där det bedrivs forskning om ALS i Sverige; Göteborg – Örebro – Stockholm – Uppsala – Umeå.

Får vi in 100 kr per km kommer vi alltså att kunna bidra med 125 000 kr för ny kunskap inom ALS-området!

Starten sker i Göteborg den 28 maj.

Du kan även följa insamlingen och träningen på Facebook (Kriga mot ALS) och Instagram (@lisakriga).


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *