Varvningsområdet på loppet Älvdalen Backyard Ultra

Kriga mot ALS på ÄBU

I maj 2016 dog min farbror Janne, nästan 1,5 år efter sin ALS-diagnos. På internationella ALS-dagen samma år lämnade jag över ca 70 000 kr till forskning inom ALS efter att ha cyklat från Göteborg till Umeå.

Viktigaste syftet med resan var dock att väcka uppmärksamhet kring sjukdomen, och förutom att figurera i radio, tidningar och på tv intervjuade jag personer som jobbade med forskning inom sjukdomen längs vägen. Detta resulterade i tre artiklar som du kan läsa här på hemsidan (del 1, del 2 och del 3).

Jag lämnar över checken till Peter M. Andersen som representant för Hjärnfonden. Mycket mer pengar behövs, men många bäckar små.. Foto: Mattias Pettersson, Umeå universitet
Jag lämnar över checken till Peter M. Andersen som representant för Hjärnfonden. Foto: Mattias Pettersson, Umeå universitet

Revansch på löpningen

Egentligen skulle jag ha varvat löpning med cykling, men på grund av ett löparknä som satte stopp blev det bara 39 km till fots och resterande 1310 km på cykel. Löparknät, och strul med andra delar av kroppen, har fortsatt sedan dess. Drömmen lever dock kvar om att få revansch på mina totalt 41 km löpning.

På grund av kroppen och personliga omständigheter har det inte blivit så mycket träning sedan september, men för några månader sedan kom jag igång igen. Jag är visserligen optimist när det gäller mycket, men här får jag vara realist också… Även om jag hoppas att jag har hittat vägen framåt med posturalträning så behöver kroppen tid för att förbereda sig, bli stark och motståndskraftig. Så nästa sommar hoppas jag kunna genomföra ”Kriga mot ALS del 2”.

Tour du ALS

Däremot fick jag ett mejl av Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning i mars. Det var generalsekreteraren Emelie Nilsson som ville tipsa om Tour du ALS, ett årligt internationellt insamlingsevenemang till förmån för ALS-forskning. Under evenemanget torsdagen den 8 juni 2023 kommer hundratals deltagare från olika delar av Europa gå, springa eller cykla uppför Mont Ventoux i Frankrike och samla in pengar till forskningen.

Att åka till Frankrike för att springa 22 km och drygt 165 höjdmeter vore jättekul, men tyvärr finns varken ekonomi eller prioriterad tid för det. Så jag började fundera på alternativ. För att göra detta till en lite kortare historia landade jag i att jag kommer göra en liten insamling, men i stället för Tour du ALS köra Älvdalen Backyard Ultra (ÄBU) som insamlingsevenemang.

Backyard Ultra – Just one more Loop

Backyard Ultra är en tävlingsform där sist kvar vinner. Varje timme startar ett nytt varv på banan som är 6 706 meter (4.167 miles). För att få fortsätta springa måste deltagaren stå på plats i startfållan när startsignalen för varvet går. Sista deltagaren kvar måste slutföra ett sista varv för att vinna. Därav mantrat ”bara ett varv till”.

Bara ett varv till för forskningen

Förra året sprang jag ÄBU för första gången. Då kickade mitt löparknä in på varv tre, men tack vare massage från maken kunde jag ge mig ut och slutföra varv fyra innan tiden gick ut. Med tanke på mina förutsättningar – med lite träning och fortsatta problem med kroppen – tror jag inte på mycket mer. Men jag hoppas att mitt posturalträningsprogram (som jag påbörjade 18 maj) ska hinna hjälpa en del, och så tänker jag att målet kommer peppa. Att veta att mina ansträngningar är för ett gott syfte!

Jag är därför något optimist och hoppas kunna ta mig runt fem varv denna gång. Inte så imponerande jämfört med de som vinner, men en stor utmaning och ett högt satt mål för mig som läget är.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *