Lisa Schelin kämpar för sitt liv – hjälp henne att hitta hoppet!

I slutet av förra veckan fick jag ett mail från en kvinna vid namn Lisa Schelin. Lisas symptom smög sig på under sommaren 2014 efter en förkylning med heshet, lock för vänster öra och ibland något sluddrande tal. I februari 2015 fick hon diagnosen ALS.

Symtomen debuterade sommaren 2014 och sedan en tid tillbaka är talet helt borta. Jag har fått operera in en peg i magen för näringsintag. Eftersom jag har svårt att tugga och svälja ökar även saliv- och slemproduktionen och det rinner saliv ur munnen, konstant! Tungan är stel och orörlig och det är svårt att stänga munnen på grund av tilltagande förlamning. Även andningen har försämrats. Styrkan i armar och ben är klart nedsatt och även om jag fortfarande kan röra mig något så när så går det fort utför. Och ja, jag är också ansluten till den palliativa vårdenheten.

För dig som vill veta mer om Lisa Schelin och hennes kamp kan du läsa en av hennes debattartiklar här, eller följa henne på Twitter.

I dagsläget vet man inte vad som orsakar ALS (även om man har vissa teorier). Diagnostiseringen är en långdragen process då den innebär att man utesluter andra sjukdomar, och det finns inget botemedel. Endast en bromsmedicin som som i bästa fall ger patienten några månader extra. Det är – för att vara brutalt ärlig – ett liv utan hopp.

Tack vare Ice Bucket Challenge har det hänt en del inom forskningen, bland annat har man hittat ett specifikt protein som inte gör sitt jobb i cellkärnorna hos ALS-patienter1. Men forskning är kostsamt och tar lång tid. Nu har Ice Bucket Challenge dragit igång igen. Men vill du inte hälla isvatten över dig kan du bidra ändå via min – eller någon annans – insamling. Hjälp till att ge Lisa och andra drabbade en chans – ge dem HOPP – genom att bidra till forskningen du med!

 

1. http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/genombrott-i-als-forskning–ett-ar-efter-ice-bucket-challenge/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen