Skapande

Serie

Jag har skapat en serie som baseras på mig själv och min familj: Kriga i livet.

Animering av en illustration på en kvinna som står och sjunger i köket medan hon lagar mat. Av Lisa Kriga.

Animering av karaktär och bakgrund

Arbetet med seriefiguren påbörjades innan Berghs School of Communication, men under kursen på Berghs hade vi en uppgift då vi skulle ta fram en karaktär och bakgrund inför animering. Då tog jag idén vidare och skapade en enkel animering med dessa komponenter.

Seriekaraktären som är baserad på mig sedd från olika vinklar och med olika uttryck.

Uttryck och vinklar

En del i att ta fram en karaktär är att veta hur den ser ut från olika vinklar och med olika uttryck.

Seriekaraktären som är baserad på mig i olika miljöer och situationer.

Olika situationer

Karaktären behöver kunna ritas upp enkelt i olika miljöer och situationer.


Mönster

Mitt mönster ”På tur” är ett mönster som vill inspirera till såväl små som stora äventyr. Och att stanna upp och njuta på din väg genom livet! Det började som en uppgift på Berghs School of Communication och jag fortsatte lyfta in det i egna produkter och i min egen kommunikation.

Digitala kalendrar för utskrift samt för användning som datorbakgrund baserat på illustrationerna i mönstret På tur, av Lisa Kriga.
Mönstret På tur, skapat av Lisa Kriga

Mönstret

De enskilda illustrationerna skapade jag som vanligt med bläckpenna, scannade in och digitaliserade. Utifrån dessa byggde jag sedan upp mönstret.

Mockup av anteckningsböcker med mönstret På tur

Tänkbart framöver

Detta är en mockup, men jag hoppas kunna göra liknande böcker framöver. Skulle du vara intresserad? Hör av dig!

Lisa Krigas visitkort, med eldillustrationen från mönstret På tur

Min kommunikation

Detta mönster ligger mig varmt om hjärtat och visar tydligt min stil. Jag har därför lyft in element från mönstret i många delar av min kommunikation, till exempel på mina visitkort och på hemsidan.


Illustrativt koncept

Idén till illustrationerna ”I säsong” skapades i ett fiktivt uppdrag på Berghs School of Communication där vi skulle ta fram ett koncept för en påse, en kartong och en etikett.

Jag gjorde verklighet av tygpåsen och lät trycka upp vår- och sommarvarianten på en ekologisk och rättvisemärkt bomullspåse. Den är rymlig och i kraftigt typ och går att köpa av mig (mejla mig på info@lisakriga.se).

Tygpåsen "I säsong" med paprika och basilikablad
Moodboard inför skapandet av I säsong

Moodboard

Vi använde moodboard för att hitta rätt känsla till illustrationen. Det är även ett bra sätt att förmedla ens tanke till kunden.

Inlämning av uppgiften på Berghs SoC, av Lisa Kriga

Färdigt koncept

Detta var mitt koncept, i mallen vi skulle använda. Självklart ackompanjerat med beskrivning av idén och med mockup-bilder för visualisering.

Mockup av kartong med illustrationer av höst- och vintergrönsaker. Av Lisa Kriga.

Mockups

Detta var en av alla mockups, där jag visade hur kartongerna skulle se ut. Denna har höst- och vintergrönsaker som motiv.


I min roll på Moramast

Jag jobbar heltid som marknadskommunikatör på företaget Moramast. Där planerar jag, skriver artiklar, fotograferar, filmar, illustrerar, skapar trycksaker och digitalt material, uppdaterar hemsidan och sociala medier, tar fram annonser och en hel massa annat. Här kan du se en del av det material jag skapat för företaget.

En broschyr om Moramast

Jag tog fram en broschyr som berättar kort om företaget. Målet var att lyfta fram företagets mix av stor branschkunskap och höga servicenivå. Där passade illustrationer bra som en brygga mellan det professionella och personliga. Fotot till vänster på bilden är tagen av Kola Productions i Orsa.

Moramasts jubileumslogotyp, illustrerad av Lisa Kriga, med delar av originallogotypen som gjordes av PCG Stockholm.

Jubileums­logotyp

År 2023 fyller Moramast 50 år som företag. Det firas året igenom, och jag har bland annat gjort en jubileumslogotyp, tillsammans med bildmärket till logotypen som gjordes av PCG Stockholm.

Julanimering för Moramast med en lyktstolpe som lyser upp i mörkret och en tomte som tittar fram bakom en snötäckt buske, av Lisa Kriga.

Julanimering 2021

Moramast skulle använda julillustrationer i sina sociala medier samt för julhälsningar. Jag skapade dels en adventsljusstake och dels en generell god jul-hälsning. Dessa användes på Instagram, Facebook, LinkedIn samt i nyhetsbrevet.

Illustrerad och animerad adventsljusstake för Moramast, av Lisa Kriga

Adventsljus­stake 2022

Året efter använde jag adventsljusstaken igen, tillsammans med nya illustrationer (kotten och bjällran).


Logotyper

Under åren har jag gjort en del logotyper. Här kan du se ett urval av dem.

Hygge UF logotyp

Hygge UF

Jag skapade en logotyp åt UF-företaget Hygge UF i Mora. De sålde tändkottar. Dessa gjordes av lokala tallkottar doppade i återvunnet stearin som de samlat in från lokala kyrkor.

Prehabcoachen logotyp

Prehabcoachen

Sirpa Felhendler, aka Prehabcoachen, ville uppdatera sin logotyp och jag gjorde en ny variant där jag behöll gubben i hennes gamla logotyp men förnyade stilen och färgval.

Mora Linedancers logotyp

Mora Linedancers

Jenny F. Liljeblad som driver Mora Linedancers ville ha en logotyp med dala-tema. Resultatet blev denna kurbitsinspirerade logotypen.

PB Sports logotyp

PB Sport

När företaget PB SportOptik bytte namn till PB Sport ville ägaren Peter ha en ny logotyp som lyfte fram skidskyttet mer. För det hade han hittat inspiration i en illustration av en skidskytt. Jag skapade en egen version med hjälp av akvarellfärger och digital teknik.

Bakgrunden till bildmärket i PB Sports logotyp gjordes med akvarellfärg.

Akvarellfärg

Bakgrunden till bildmärket på PB Sports logotyp gjordes med akvarellfärger som jag scannade in i datorn och färgjusterade digitalt.

PB Sports logotyp, vit version på svart bakgrund

Svart-vitt

Logotyper ska gå att använda i olika storlekar och oavsett om det är mörk eller ljus bakgrund. Det kan dock krävas olika versioner i olika situationer. Som här där en helvit variant används.


Hantverk

Lisa Kriga med sin rutiga halsduk

Vävd halsduk med rutigt mönster

Detta är min första helt egenvävda halsduk. Garnet är ett ullgarn i tre olika färger, och mönstret är mitt eget.

Vävstolen under varpning

Bordsvävstol

Jag väver på en 80 cm bred bordsvävstol som heter Ashford Rigid Heddle Loom.

Stickat pannband med blommor

Jag stickade detta pannband med virkade blommor på till min dotter. Garnet är färgat ullgarn.

Rulla till toppen