Lisa Kriga i fjällen med en tröja i Ull

Tre starka skäl att älska kläder i ull

Ullens fördelar

Ull är ett fantastiskt material. Ja, det är faktiskt nästan så att jag skulle vilja påstå att det har ”super powers”. För vad kan annan sägas om ett material som bland annat skyddar dig mot både kyla och värme, kan suga upp massor av vätska (upp till 30% av sin egen vikt) och ändå värmer, är flamsäkert, är naturligt nedbrytbart och som i princip aldrig behöver tvättas?!

Min uppväxt, tillsammans med min (åter) växande kärlek till ”det enkla livet”, har troligen lagt grunden till varför jag älskar naturmaterial – och därmed även ullkläder. För att ge dig något mer konkret så berättar jag här om de tre största, rent praktiska, anledningarna till att jag väljer ull.

Mer om ull

Lyssna gärna på Fårpodden som görs av Svenska Fåravelsförbundet, där får du höra fakta om ullen och industrin, intressanta reportage, goda nyheter och utmaningar man möter.

En kvinna (Lisa Kriga) är suddig i bakgrunden bakom gräs, hon springer i skogen.

Snällt mot miljön

Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. En sak jag gör är att försöka minimera användandet av plast så mycket jag bara kan. I köket så väl som i garderoben.

Förutom att syntetfibrer ju de facto är plast, så gör det faktum att de lätt börjar lukta illa dessutom att plaggen måste tvättas ofta. Det slösar på resurser så väl som att det sprider en massa mikroplaster i vattnet.

Med tanke på att haven enligt FN beräknas bestå av mer plast än fisk år 2050 byter jag nu sakta men säkert ut min garderob till bättre alternativ, allteftersom att de befintliga plaggen ger upp. Second hand ibland, nytt ibland, men alltid fokus på hög kvalitet och så stor andel naturliga material som möjligt.

Tacksamt på långa äventyr

Jag älskar äventyr, stora som små! Oavsett storlek på äventyren så väljer jag helst ull, men det är kanske extra tacksamt med ullkläder när jag ska vara ute på långa äventyr utan tvättmöjligheter.

Ullen låter mig spendera massor av tid ute på äventyr utan att behöva oroa mig för att lukta illa, och så håller den mig varm även om jag blir blöt (vilket jag var konstant på soloturen i september).

Ben med blöta skor på fjället.
Lisa Kriga transportspringer med ryggsäck

Perfekt för rörelse

Transportträning är helt fantastiskt tycker jag! (Och då menar jag verkligen ”träning” i dess lösaste form.) Den gör det möjligt att få in en större mängd rörelse och träning utan att offra för mycket tid med familjen. Genomförs den tillsammans med någon från familjen blir det istället ett perfekt tillfälle för kvalitetstid!

Genom att använda ullkläder blir inte lukten ett problem när jag till exempel stannar och fikar längs vägen, springer in på affären och handlar något, eller om jag springer till jobbet.

Ullens nackdelar

Är ullen helt perfekt och helt utan nackdelar? Enligt mig är det nog så nära det kan komma. Men dessa saker är väl kanske lite negativa ändå:

  • Ullkläder (speciellt i 100% ull) slits snabbare. Det här är dock väldigt olika enligt min uppfattning. Jag har ett par shorts (egentligen boxertrosor) som ser ut likadant nu som när jag använde dem första gången, trots hundratals kilometer sprungna! Och så hade jag ett par tights i mestadels – men inte helt – i ull som hade ett meshnät i grenen och därmed slets ut på mindre än två veckor. Välj bra kvalitet och tänk på hur plagget är uppbyggt så behöver det inte vara ett hinder!
  • Det är ett ganska begränsat utbud på kläder. Speciellt de som är 100% ull. Det är svårt att hitta alla olika plagg man vill ha (tröjor enklare, tights svårare..) och ofta får man kompromissa med några procent. Det kommer dock mer och mer även här. (Å andra sidan kanske det gör att man konsumerar mindre?)
  • För en del kan ull klia. Men det är skillnad på ullkläder och ullkläder. Jag tror att det går att hitta bra plagg, även för dig som är känslig.

Det var det jag kom på nu!

Vad tycker du?

Vad är din erfarenhet när det gäller ullkläder, oavsett om det är i vardagen eller tärning? Har du några tips eller funderingar? Skriva gärna en kommentar!

Nästa del: Mina träningskläder i ull

I nästa del kommer jag att skriva om vilka plagg jag har testat i min träning och hur de fungerat, samt lite om vilka plagg jag fortfarande letar efter. Du får då gärna komma med dina bästa tips – eller varningar!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *