Mina träningskläder i ull

I inlägget Tre starka skäl att älska kläder i ull kunde du läsa lite om ullens fördelar och varför jag älskar att använda (och springa i) ull. Har du inte läst den, gör det nu!

Att hitta yllekläder till friluftsliv, att ha som underställ etc. är inte så svårt. Men däremot att hitta bra alternativ till de traditionella träningskläderna kan vara lite svårare. I detta inlägg berättar jag därför om de plagg som jag testat vid löpning, vad jag tycker om dem, och lite om vad jag skulle vilja testa eller hitta för plagg framöver.

De plagg jag testat

Jag har testat ett litet urval ylleplagg vid löpning än så länge (inköpta för egna pengar), har massor med plagg på min önskelista och har några som jag kommer att köpa inom kort. Här skriver jag lite om hur jag upplever de plagg jag testat.

Devold

De plagg jag har testat från Devold är följande:

 • Devold Running woman t-shirt
 • Devold Running woman zip neck
 • Devold Running calf thigh
 • Devold Double Bra
 • Devold Breeze woman hipster (tror jag de heter, ej på bild)
 • Devold Running beanie with reflex (ej på bild)
 • Devold Running woman short tights (reklamerade)
 • Devold Running woman short shorts (lämnade tillbaka på grund av för små)

Jag har flest plagg av märket Devold eftersom att jag sponsrades med rabatter hos Nära Fjället i Mora, och där har de Devold (samt Woolpower som jag har underställ från till vardagsanvändning).

Lisa Kriga kör backpass
Devold Running woman t-shirt

T-shirten och zip neck-tröjan använder jag i stort sett jämt, åtminstone när det är lite varmare. Börjar det krypa neråt i temperatur (under 0-5 minusgrader) byter jag eventuellt till nättröjan från Aclima (mer om den längre ner). Dessa är helt fantastiskt sköna: mjuka, tunna och med mesh-aktigt tyg på övre delen av ryggen vilket ventilerar. [Zip-neck tröjan blev tyvärr hårt åtgången av pälsängrar eller liknande.]

Ben med blöta skor på fjället.
Devold Running calf thigh fick jobba på det blöta fjället.

Running calf thigh var en oväntad succé! Jag var lite osäker, dels för att det ju inte går att bara ta av dem om det blir för varmt (då lär jag ta av skorna också..), och dels för att jag var osäker på om det skulle hasa ner, klia eller kännas för tight kring knäna. Även dem hade jag på min fjälltur och de var oerhört sköna, och gummiytan på insidan upptill ser till att de inte hasar ner. Tillsammans med mina shorts från Ivanhoe (mer om dem senare) höll jag perfekt temperatur. Aldrig för kall eller för varm, trots att det växlade mycket mellan regn och sol. (Kompletterade med ett par vandringsbyxor över i början av dag två men det blev för varmt. Skulle ha litat på den gamla sanningen att man ska nästan frysa när man börjar springa..) Någon gång rullade jag ner dem och hade dem runt vristerna bara, men det var inget som störde.

Sportbehån är också en favorit. Jag hade denna sportbehå tre dygn i fjällen (Ramundberget till Grövelsjön – min första solotur i fjällen), och ändå luktade den ingenting. Samma behå hade jag då jag kom fram till Grövelsjön och Vita- och Gröna Bandets 10-års jubileum, och ingen rynkade näsan i alla fall.. Den kunde ha lite mer support för löpning, speciellt om jag är öm i brösten vid mens etc., men det har gått bra än så länge.

Trosorna av boxermodell, har jag inte någon direkt uppfattning om ännu. Varken bu eller bä att säga där. Sköna, men inget mer kreativt där tyvärr.

Samma för mössan. Har inte något jättespecifikt att säga kanske. Den är tunn och skön när man vill ha något på huvudet, men det ändå inte är så kallt. Däremot så tycker jag den är något för kort. Jag hade velat ha den lite längre ner över öronen. Men det är ju beroende på vilken huvudform och preferens man har.

Lisa Kriga med Grövelsjöfjällen i bakgrunden
I Grövelsjön med Devold Running beanie with reflex.

De korta tightsen älskade jag först, och jag hade tänkt köpa den långa versionen också. Men efter bara två ynka veckor gick det hål i grenen… Inte helt oväntat dock då det var något slags mesh-tyg där. Jag förstår tanken, men nej! Helt fel plats för mesh. Så tyvärr, de reklamerades och jag letar nu nya tights.

Lisa Kriga springer i skogen med Aclima WoolNet Crew Neck Shirt

Aclima

De plagg jag har testat från Aclima är följande:

 • Aclima WoolNet Crew neck shirt (på bilden)
 • Aclima DoubleWool Balaclava

Jag ÄLSKAR nättröjan! När jag skulle springa UKA Pain Ultra behövde jag en lite varmare tröja, och panikköpte denna (som jag sneglat på länge) dagen innan. Det har jag aldrig ångrat. Den värmer otroligt bra! När det blir lite kallare byter jag till denna och en tunn löparjacka på. Det räcker långt ner i minusgraderna.

Lisa Kriga med Aclima DoubleWool Balaclava
Aclima DoubleWool Balaclava

Balaclavan är också bra när det är kallt ute, men jag har inte använt den lika ofta. Jag ogillar starkt när något trycker på min näsa, oavsett hur lätt det är. Dessutom blir det ju blött av andedräkten. Men det är nog snäppet bättre än buff i alla fall.

Ivanhoe of Sweden

De plagg jag har testat från Ivanhoe of Sweden är följande:

 • Ivanhoe Underwool Boxer female (på bilden)
 • Kjol, eventuellt Ivanhoe GY Vegby

När jag var hos Stefan på Nära Fjället en dag var säljaren från Ivanhoe of Sweden där. Han gav mig boxertrosorna som ännu inte var släppta på marknaden, för att testa dem på mitt kommande äventyr. Jag skulle då strax åka iväg till Göta Kanal Run. De var för stora, men visade sig fungera perfekt som shorts!

Jag använde dem i stort sett hela sommaren 2019 (utom den korta period jag testade de korta Devold-tightsen). Även för Göta Kanal samt mina 10 mil i fjällen (där jag även hade många andra av kläderna jag skrivit om här). Det syns dock inte att jag sprungit otaliga mil i dem. De ser ut som nya!

Ullkjolen, som jag köpte på rea för något år sedan, hade jag till en början enbart i vardagen (helt perfekt att stärka upp lite när det är småkyligt ute). Men sedan insåg jag att den ju även passar utmärkt vid löpning. Det är ju oftast rumpa och lår som blir kallast. Älskar den!

Jag på en väg längs Göta Kalan Run, på väg ut från stopp nr 2.

Plagg jag saknar

Nästa att bytas ut till ull (som det ser ut nu) är löparjacka och löpartights. Det är lite svårare plagg eftersom att de kräver lite stretch och/eller tålighet mot vind (och gärna regn).

Löpartightsen jag använder är de första tightsen jag köpte när jag började springa 2012. De börjar se lite luggslitna ut, och har ett litet hål på låret, men annars funkar de utmärkt ett tag till. Det bästa för miljön är trots allt att använda det man har så länge man bara kan! Men tills det är dags att byta ut dem hoppas jag hitta ett alternativ.

Det bästa för miljön är trots allt att använda det man har så länge man bara kan!

Som löpartights kan man ju köpa ullunderställsbyxor som sitter bra (och kanske om man har riktigt tur har lite snygga färger/mönster), men jag har inte riktigt tagit tag i det än. Är de 100 % ull upplever jag att de tappar formen lätt.

Dessutom vill jag ha ytterligare en sport-bh. Eller fem. Det är så jä**a skönt att strutta runt i sport-bh! En är för lite med tanke på hur mycket jag använder den, och jag använder även sport-bh som vanlig bh, men då har jag mina gamla i syntet. De vill jag också gärna byta ut..

Att ha 100% ull är dock kanske inte alltid möjligt, eller ens önskvärt. Med en aning Tencel i kan ett ylleplagg till exempel kännas svalare i varma förhållanden. Jag försöker dock undvika plast (polyester etc.) i det längsta, då mikroplasterna sedan är något som sedan hamnar i naturen – och så småningom i våra kroppar. Det är en djungel, men man får göra sitt bästa helt enkelt. Och kolla om det finns second hand!

Tipsa!

Men nu vill jag höra om du har några tips! Brukar du använda yllekläder (i vardagen eller vid träning)? Har du några favoriter?? (Eller tvärtom, några dåliga erfarenheter?)

2 reaktioner på ”Mina träningskläder i ull”

 1. Hej, jag är också ullig, har ganska mycket yllekläder. (Vän av ordning: ull är materialet man gör yllekläder av… hihi, kolla upp detta så slipper du fler besserwissers!)

  Aclima Woolnets tröjor är fantastiska, som du har jag en sån långärmad (fast jag har med krage) och sen bara vindtätt skal, så klarar man löprundor ner till minus 5-7 nånting utan problem. Har en kortärmad/ärmlös nånstans också, den använder jag mer sällan men var tänkt som extra under emellanåt. Woolnet-långkalsongerna också, och nån gammal vinter-BH som inte ger så mycket stöd.
  Mamelucker! Bästa grejen när man inte vill ha långkalsonger jämt, oftast är det bara rumpan jag blir kall om. Ett par från norska Janus, nåt ful-par från Lindex, ett par SOC långkalsonger som jag sytt av till strax ovan knä-längd.
  Jackor är svårare ja, jag har rätt många plagg från Icebreaker, och de kör ju en del med att ullen liksom är del av insida/foder till syntet-utsidan. Softshelljacka med huva som jag inte minns vad den heter, Helix väst är skön med elastiskt i sidorna och ullen som fluff-foder. Några vardagsskjortor och vardagströjor från dem, ett par ”snyggebyxor”, och en vandringsskjorta med elastisk sida, det är ofta ett bra plagg när det inte är så blåsigt/kallt att man behöver jacka.
  Lundhags, har tre superhärliga hoodies och en rejäl vanlig rundhalsad tröja.
  Smartwool känns som de inte är lika vanliga i Sverige längre, men jag har många vanliga underställströjor från dem. Perfekta plagg att leta efter på rea när vintersäsongen tar slut.
  Ulltrosor, vansinnigt bra när man reser, luktar inte och blir liksom inte smutsiga som bomull? Magiskt, helt enkelt! Dock ofta rätt dyra och känsliga för att behålla passformen, tycker jag. Såna som du visar med lite halvlånga ben är riktigt bra.
  Strumpor såklart, Smartwool, Icebreaker, Woolpower, en del från butiken XXL utan särskilt märke.
  Handlar ibland från en kampanj-sälj-sida med reaprylar (Sportpursuit), senast en T-shirt från brittiska Vulpine som jag inte hunnit prova ännu, men köpt ganska många plagg från Isobaa, nån vardagströja och sen enkla långärmade enfärgade som är perfekta under till vardags på jobbet.
  Ortovox har jag två ullmix-fleece-jackor från, från den tiden innan de var extremt knalliga/spräckliga i färgerna.
  Inov-8, en tunn löpar-under-hoodie med halvt blixtlås, mycket skön och lagom varm, snygg också.
  Många mössor och nån buff, innervantar, olika märken. Men det ligger ofta en tunn ullmössa från Icebreaker eller Arcteryx som ”beredskap” i många av mina vinterjackors vänsterficka…

  Tvätta behöver man inte göra så ofta, men jag brukar försöka göra en samling av många plagg och så köra med ulltvättmedel. (Aclima Woolnet-plaggen tycker jag blir ganska trånga och stela direkt efter tvätt, men de mjukar upp sig ganska snart. Dock ganska dålig passform på mina plagg runt muddar i ärm- och benslut, nästan så att det knakar i sömmarna där när man tar av/på. Hoppas de bättrat sig.)

  Oj, jag har rätt mycket ja! Skriv gärna mer, jag läser!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen